Gyomordaganatok, gyomorrák tünetei, kivizsgálása
Orvosi név:
Jóindulatú daganatok:
Adenoma, Hamartoma, Leiomyoma, Hyperplasticus polypok, Többszörös polyposis szindrómák (pld. Familiaris adenomatosus polyposis, multiplex neurofibromatosis)
Rosszindulatú daganatok:
Adenocarcinoma ventriculi (gyomorrák), Neuroendokrin tumor (carcinoid), Lymphoma, GIST
A gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a genetikai tényezők mellett alapvető az étrend és a környezet szerepe. Az elfogyasztott ételek magas sótartalma, a sózással, füstöléssel , fokozott nitrit és nitráttartalmú pácolással tartósított élelmiszerek rákkeltő hatásúak. A dohányzás önállóan is rákkeltő, de a többi kockázati tényező hatását is fokozza. Fokozott a kockázat a gyomorrák kialakulására gyomorfekély, polypok, reflux betegség esetén, valamint az elhízás is közvetett kiváltó oknak tekinthető. A gyomorrákos betegek kb. háromnegyedénél kimutatható egy baktérium fertőzés, amelyért a Helicobacter pylori nevű baktérium felelős. Ennek a fertőzésnek ugyan lehet szerepe a gyomorrák kialakulásában, de azt érdemes tudni, hogy a Helicobacter pylorival fertőzött páciensek közül csak kb. minden 20. esetben alakul ki gyomorrák.
Tünetek:
A korai gyomorrák az esetek 80%-ban nem okoz tüneteket. Még előrehaladott betegségben is kezdetben csak enyhe és bizonytalan, nem jellegzetes panaszok jelentkezhetnek -étvágytalanság, teltségérzés, émelygés, hányinger -, amelyekhez társulhat fogyás, étel és húsundor, fogyás, gyomorfájdalom, gyomorvérzés, nyelési nehezítettség, láz.
Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:
- Szakorvosi vizsgálat
- Endoszkópos (ultrahang) vizsgálat (gyomortükrözés – gastroscopia), mintavétel
- Szövettani vizsgálat
- Báriumos gyomorröntgen vizsgálat
- CT
- PET-CT
- Molekuláris diagnosztika
Szakértők:
Sebészet
Sugárterápia
Onkológia
Megelőzési lehetőségek, javaslatok:
A betegség megelőzése érdekében ne dohányozzon és minél kevesebb alkoholt fogyasszon. A fokozott C, E vitamin bevitel, valamint a béta-karotin, folsav, antioxidáns tartalmú gyümölcsök, citrusfélék, zöldségek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyomorrák kockázatát.
Emésztési panaszok és jellegzetes tünetek esetén javasolt az alapos kivizsgálás.
Tudjon meg többet a gyomorrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!